Partea I: Acneea si tenul meu


In urma cu 3-4 luni nu stiu ce s-a intamplat cu tenul meu, dar pe undeva prin decembrie a devenit de necontrolat. Acum e mult mai bine, aproape am scapat de toti monstruletii care imi chinuiau pielea si parca simt ca e intr-o stare mai buna ca inainte sa inceapa toata nebunia. Cred ca o sa fie un post in trei parti, pentru ca simt ca am destule de zis. Acum o sa incerc sa explic cam ce probleme am avut si in urmatoarele posturi o sa va spun ce am folosit si m-a ajutat si o sa va arat cum imi arata tenul acum.

Eu am tenul gras si cu cateva portiuni unde se usuca, deci mixt  sau combinatie si problemele mele se manifestau de obicei cam asa: in zona de pe frunte, pe pometi si pe barbie unde pielea era foarte uleiosa imi apareau cosuri, iar in zona uscata (nas si colturile gurii) tot timpul mi se faceau zgaibe si mi se decojea pielea. Cam asa se manifesta genul asta de piele la toata lumea care o are; la mine nu era nimic nou – asa am avut tenul de la pubertate. De obicei aveam cate doua-trei cosuri si partea mea de puncte negre, nimic extraordinar!

Dar, in decembrie, totul a luat-o razna si m-am umplut de cosuri: pe frunte, pe pometi, pe lateral la nas, pe barbie cateva si pe gat, ce sa mai, erau aproape peste tot. Am mai avut perioade din astea in care parca toata fata imi exploda si m-am gandit ca poate e de la  stres sau mancarea mai grea, oricum ma gandeam ca o sa treaca cu ce folosesc eu de obicei – atunci aveam Clean ‘n Clear pentru curatare dimineata si pe cate un cos razlet foloseam Mibazon, care e o combinatie de 4 antibiotice si care combate inflamatia, deci micii monstruleti de pe fata mea se calmau mai repede; medicamentul asta e pentru uz veterinar (caini, pisici si bovine) pentru ca animalele se mai ling sau scarpina si oricum trebuie sa le treaca mai repede infectiile sau inflamatiile, dar mi-a fost recomandat de doctorita mea de familie, deci e ok si pentru oameni. Contine tetraciclina – nu prea e indicat pentru copii pentru ca ingalbeneste dintii (eu am patit asta cand eram mica si intre timp a trebuit sa imi albesc dintii, o sa va povestesc despre asta in alt post daca va intereseaza).

Oricum, ma intind la vorba. Ideea e ca tot ce functiona pentru mine inainte, de data asta nu a mai avut nici un efect. Ba, din contra, parca imi apareau tot mai multe cosuri. Ma simteam oarecum ca si un personaj din basm care se lupta cu balaurul si cand ii taia un cap, cresteau alte doua in locul lui.

Sunt recunoscatoare totusi ca nu am avut o eruptie extraordinar de puternica, nu am avut o suprafata plina cu cosuri, ci mai degraba cate un cos caruia, atunci cand era pe vindecate, ii aparea un mic vecin. Spre exemplu, pe pometele drept, imediat de unde se termina nasul aveam “un focar” unde imi tot aparea acelasi puroi, imediat cum reuseam sa scap de el. Asa am patit si pe laterala nasului in partea stanga, pe barbie sau pe frunte, imediat deasupra sprancenei, unde se arcuieste.

Simteam ca innebunesc, mai ales ca unele erau destul de mari si orice as fi facut sa le maschez, nu facea decat sa le evidentieze si mai mult pentru ca imediat in jurul cosului pielea era foarte uscata si se decojea, altele erau din alea adanci care dor imediat cum le atingi. Daca foloseam fond de ten, la cateva ore, mai aveam inca un “prieten”. La un moment dat am renuntat sa ma mai obosesc si nu mi-am mai pus nimic pe fata, in afara de crema. Nu o sa va mai spun cum ma simteam cu coarne pe toata fata pentru ca sunt sigura ca majoritatea dintre voi ati trecut la un moment dat prin asa ceva si ma intelegeti.

Am trecut peste sarbatori tot incercand sa rezolv problema cu ce v-am spus mai sus. Nu a functionat si, cand am ajuns in Cluj, am zis ca nu se mai poate si imi trebuie ceva mai puternic. Verisoara mea mi-a zis de Retin-A si, dupa ce am facut putina cercetare pe net, m-am hotarat sa il incerc. Inainte sa il cumpar am mai discutat putin si cu farmacista. Maine cred ca o sa va povestesc experienta mea cu Retin-A si o sa va mai zic un pic si despre un alt produs despre care cred ca mi-a ajutat pielea sa revina la normal si poate o sa vorbesc putin si despre ce altceva am folosit intre timp.

Ce vreau sa mai adaug la postul asta kilometric e ca nu am mers la dermatolog, pentru ca nu am simtit ca e o problema foarte mare; am mai trecut prin asa ceva la pubertate. Dar, daca in adolescenta e destul de normal ca tenul sa devina teatru de razboi, la 23 de ani eu cred ca am depasit perioada in care corpul meu trece prin schimbari de genul si, cum in general sunt o persoana fara probleme de sanatate, daca nu reuseam sa scap de monstruleti prin metode dermato-cosmetice, in mod sigur ma duceam la doctor. Acum inca folosesc Retin-A, dar, daca problema o sa imi reapara cand o sa termin tratamentul, primul lucru pe care o sa il fac o sa fie sa merg la dermatolog. Asta va sfatuiesc si pe voi sa faceti daca aveti probleme similare.

Daca ati avut sau aveti probleme cu acneea si stiti ce produse ajuta sau nu agraveaza problema, va rog sa imi spuneti in comentarii. Orice sfat e binevenit!

Comments
16 Responses to “Partea I: Acneea si tenul meu”
  1. marrcel says:

    foarte interesante aceste comentarii , de curand am scris si eu un articol despre acnee pe situl meu www plantedeleac m ro. Poate o sa vi se para interesant acest articol…

    Like

  2. Am citit peripetiile tale cu acneea,da la coada la cap.Nu am avut niciodata probleme serioase,sotul meu a avut si le-a rezolvat cu Brevoxyl.Imi pare rau ca ai trecut prin asa ceva.Si eu am ten mixt si cateva cosuri mi-au mai aparut si mie,dar nu asa rau.Bafta in continuare si totusi,daca recidiveaza,consulta un dermatolog,este mai sigur!

    Like

  3. Puiu Ionela says:

    Am avut probleme grave si eu cu acneea sia am luat Roacutane ( Isotretinoin) .Sunt pastilute si trebuie luate cam 5 – 6 luni .Eu sunt pe a 6 luna si sunt multumita.Din a 2 luna s-au vazut deja rezultatele.Iar ca cosmetice folosesc gelul Bioderma Sebium si o crema hidratanta pentru ca se usuca pielea foarte tare.Ti le recomand cu cea mai mare placere

    Like

    • Dana says:

      Mie Roaccutane mi se par periculoase, chiar mai periculoase decat anticonceptionalele. Se dau doar pe reteta cu un motiv. Dau depresie si stiu persoane care au vrut sa se sinucida in timpul acestui tratament. Plus ca sunt foarte daunatoare pentru sarcini, chiar si la ceva timp dupa ce este oprit tratamentul (1-2 ani)

      Like

      • Ada says:

        Pe mine ma doare capul de fiecare data cand citesc un prospect de medicamente. Si eu sunt genul care prefera sa ia pastile in loc sa incerce remedii babesti sau sa astepte sa ii treaca o raceala sau o durere de cap, dar la pastile cu efecte serioase sunt putin mai reticenta. Ajuta, te vindeca sau amelioreaza simptomele, dar cand te apuci sa citesti si ce efecte adverse au, parca ti se taie.

        Like

    • Ada says:

      Nu prea stiu ce sa zic. Pastile nu as lua o perioada asa lunga. Plus ca asta presupun ca trebuie sa imi prescrie doctorul. Ma bucur ca la tine au functionat.
      Produsele de la Bioderma sunt cam scumpe pentru buzunarul meu, desi evident ca ma tenteaza… :)) D’eh, viata de student!

      Like

  4. Macnetize says:

    Abia astept sa scrii despre experienta cu Retin-A. Eu am tras ceva lunile astea, am tot scris despre, am avut niste momente sinistre. Vezi pe blogul Pasagerei, eu m-am trezit ca imi lipseau cateva dintre datele problemei si m-a ajutat ea cu un sfat, astfel ca, pe langa Retin-A, folosesc si Brevoxyl (pe care îl mai folosise, dar de sine stator). In textul ei despre retinoizi gasesti informatii.
    Eu un singur sfat am, dar cred ca stii (oricum, il propovaduiesc, pentru ca eu am patit-o…): nu cumva sa iesi din casa fara crema cu factor de protectie, daca esti in tratament cu Retin-A. Eu am ramas cu o arsura pe barbie 😦 Sper sa nu mai ai astfel de probleme niciodata, te inteleg si sunt langa tine, sa stii. Kisses :*

    Like

    • Ada says:

      Si eu iti urmaresc posturile cu Retin-A si stiu ca suna ciudat, dar ma bucur asa de mult ca mai trece cineva prin aceleasi lucruri ca si mine. Nu din rautate, nici vorba de asa ceva. Eu cred ca sunt putin mai avansata decat tine cu tratamentul, sunt multumita acum de rezultate. Sper sa ai si tu rezultate din ce in ce mai bune si astept sa mai citesc despre cum evolueaza la tine toata treaba si cu Brevoxyl. Si eu am avut o mica problema cu pleoapele si am povestit in noul post. Oricum sper ca te ajuta macar putin ca nu esti singura in situatia asta si ca “suferim” la unison.
      Iti urez: “Ten frumos!”

      Like

      • Macnetize says:

        Heh, cat de bine te inteleg! Stiu cum e sa descoepri persoane care parcurg o experienta similara, ca o oaza intr-un desert. Iti multumesc din suflet pentru postari si sper sa fie tot mai bine. Voi reveni cu textulete, la fiecar moment mai important din evolutie. Te pup si, da, ten frumos sa avem! :*

        Like

  5. Dana says:

    Si eu foloseam Mibazon, pe aceleas considerente (efectele benefice ale antibioticeor), dar bacteria P. Acnes (cea care cauzeaza pustulele acneei) devine destul de repede imuna la ele si in plus si tot restul corpului poate capata imunitate la respectiva clasa de antibiotice. Eu folosesc dimineata Brevoxyl (peroxid de benzoyl sau benzoat), iar pentru ca usuca foarte tare pielea si un hidratant cu SPF neaparat (Soarele, chiar si iarna irita pielea si mai ales pustulele). Seara folosesc Retin-A (e important sa fie folosit dupa Brevoxyl si nu inainte pentru ca altel isi anuleaza efectul unul altuia). Rezultatele au fost uimitoare, chiar din primele zile. Mai nou am cumparat si un exfoliant chimic si urmeaza sa-mi iau si Skinoren ca sa scap si de petele si urmele lasate de cosurile din adolescenta pe care nu stiam cum sa le ingrijesc. Colegele se minuneaza mereu ca imi arata pielea din ce in ce mai bine. Atat Brevoxylul, cat si Retin-A sunt destul de ieftine, deci cred ca se merita incercat acest tratament. Este cel mai eficient pentru combaterea permanenta a acneei pentru cele care nu vor sa ia anticonceptionale.

    Like

    • Ada says:

      Buna Dana,
      Cred ca la fel am patit si eu cu Mibazonul de nu mai avea efect, pentru ca pana atunci, in doua zile aproape ca se tragea inflamatia. Acum il folosesc doar pentru pisica.
      Am inteles, din cate am mai citit pe net, ca Brevoxyl e destul de puternic, mie mi s-a parut foarte puternic si Retin-A la inceput si din cate am inteles eu, cam ambele fac acelasi lucru. Nu au efect prea agresiv impreuna?
      Si eu am ramas cu cateva pete. Ce anume face Skinoren?
      Merci pentru informatii.

      Like

      • Dana says:

        Brevoxylul si Retin-A au actiuni difeite. Brevoxyl omoara bacteria, iar Retin A doar “ordona” pielii sa se regenereze sanatoasa. sunt puternice, intr-adevar, dar eu le tin sub control cu Apidermaliv seara si Ivatherm cu SPF 20 ziua. Am auzit ca si fluidul cu SPF 15 de la Olay e destul de bun, o sa-l incerc si eu. Skinoren-ul are un acid care actioneaza asupra petelor ramase. Si ca sa nu mai dau reply si la postul Ioanei, pielea nu se obijnuieste cu nici o substanta bine formulata, cu nici organismul nu se obijnuieste cu o dieta sanatoasa (ca s-o citez pe Pasagera). Doar capata rezistenta la antibiotice.
        Bafta multa si sa ne spui de Retin-A! O sa fac si eu un post pe aceeasi tema, mai am 2 semne si apoi o sa ma declar fericita posesoare a unui ten perfect (cu exceptia porilor dilatati, of course). .

        Like

  6. Ioana. says:

    Eu am aproape 19 ani, deci e normal sa am probleme cu acneea. Sa iti povestesc experienta mea cu produsele pentru stoparea ei. Initial am folosit Zynerit. A mers o perioada, apoi tenul meu s-a obisnuit cu el. Imi cam usca pielea, dar eram multumita ca nu aveam monstruleri. Ulterior n-a mai avut niciun efect, asa ca am incercat Retin-A si Skinoren, ambele mi-au provocat iritatii foarte urate si am decis sa renunt la ele. Mi le-a recomandat medicul de familie. Dupa ce m-am vazut cu toata fata iratata, am mers la dermatolog. Doctora mi-a dat un preparat care n-a functionat. Eram cam disperata. O perioada nu mi-am mai dat cu nimic. La un moment dat, am zis sa incerc vreo lotiune de la plafar. Asa ca mi-am luat Aknesol. Foarte bun, usuca imediat cosurile si isi face punctele negre sa iasa. Problema e ca-i foarte tare, atat de tare, incat dupa o folosire periodica incepe sa-ti exfolieze pielea. Mie mi se cojea inclusiv pielea de pe degetele cu care tinea discheta demachianta, cand o imbibam in solutie. Recomand Aknesol (doar in zonele cu probleme, de cateva ori pe sapt) si in combinatie cu Garnier 3 in 1 si o crema hidratanta. Cu timpul, am renuntat la solutie si-am folosit numai Garnier. Recent am aflat ca sufar de sindromul ovarului polichist, o afectiune legata de hormoni. Momentan iau anticonceptionale, iar cosuri imi mai apar doar in perioada menstruatie. Deci nu se stie niciodata care-i problama de fapt.

    Like

    • Ada says:

      Buna Ioana,
      Multumesc pentru ca ai impartasiti din experienta ta.
      De asta imi e si mie frica: sa nu mai aiba efect pentru ca se obisnuieste pielea cu produsul sau ca dupa ce nu il mai folosesc sa imi apara iar si sa tot trebuiasca sa gasesc altceva.
      Si la mine apar din te miri ce motive: stres, menstruatie, mancaruri, fum, daca am pielea prea uscata imi apar din alea adanci si dureroase, daca o am prea uleioasa fac dintr-alea cu puroi.
      Totusi de cand am inceput tratamentul cu Retin-A am fost mai atenta cu chestiile pe care le-am observat ca imi cauzeaza eruptii.
      Ma bucur ca tie ti s-a reglat oarecum aparitia lor si iti doresc multa sanatate!

      Like

    • Loredana Stef says:

      aceeasi problema cu ovarele o am si eu doar ca anticonceptionalele nu vor rezolva problema, doar o amana. eu am inceput sa am probleme exact cand am renuntat la ele. de atunci tot “infloresc” , mi-am facut analizele hormonale si urmeaza sa ma duc la medic pt tratament. din ce mi-a zis doctora dinainte am inteles ca anticonceptionalele nu intra in discutie ca tratament. o data ce problema este interna nu scapi de ele decat daca scapi de cauza. deci..bafta noua!
      ps: analizele hormonale pot fi destul de scumpe mai ales daca tb sa le repeti in anumite perioade ale lunii.

      Like

Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] povestit acum 2 zile despre minunile ce mi s-au intamplat pe fata in ultima vreme. Desi nu a fost poate atat de grav cum am facut eu sa sune totul, la momentul […]

    Like



Lasa un raspuns